Вушний шум – підвищена слухова чутливість

24 Червня 2019 by Mateusz Szczepanek
Nadwrażliwość-słuchowa-1200x800.png

Що таке підвищена слухова чутливість?

       Підвищена слухова чутливість – це неприємне відчуття у вухах, причиною якого є більш гучні звуки навколишнього середовища. Для більшості людей неприємні відчуття викликають тільки дуже гучні звуки (більш 90-100 дБ). Люди з підвищеною слуховою чутливістю не переносять і намагаються уникати значно тихіших звуків, наприклад, голоси дітей, що граються, звук працюючого пилососу, клаксон машини, дрязкіт посуду, грюкання дверима тощо.  Ці звуки викликають великий дискомфорт або навіть біль у вухах.

      Коли виникає підвищена слухова чутливість?

       У нервовій системі людини існують дуже виражені компенсаторні механізми. Це означає, що у разі пошкодження в зовнішньому, середньому або внутрішньому вусі слухова система намагається вирівняти потік інформації до центральних областей за допомогою ефекту посилення звуку в слухових шляхах. Звуки, що не повинні бути неприємними, стають нестерпними, призводять до дискомфорту або навіть болю у вухах.

       Чому підвищена слухова чутливість заважає?

       Підвищена слухова чутливість дуже часто унеможливлює нормальне життя у суспільстві. Бувають випадки, коли люди не терплять щоденні, навіть не дуже гучні звуки навколишнього середовища. Люди, які страждають підвищеною слуховою чутливістю, не можуть нормально жити та працювати, вони часто змушені відмовитися від професії вчителя, музиканта, виховательки в дитячому садку та обмежують контакти з суспільством.

       Чи є підвищена слухова чутливість хворобою?

       Ні, підвищена слухова чутливість – це ознака втрати рівноваги між процесами гальмування та збудження в слухових шляхах, «перенастроювання» та зниження порогів сприйняття звуків.

       Як часто виникає підвищена слухова чутливість?

         Підвищена слухова чутливість може виникати разом з вушними шумами (близько 40% випадків) або приглухуватістю, але частіше виникає також самостійно. Підвищена слухова чутливість спостерігається у понад 15% дорослих.