Скринінг слуху новонароджених

24 Червня 2019 by Mateusz Szczepanek
Badanie-przesiewowe-słuchu-noworodka-1200x800.png

Результати скринінгу слуху Вашої дитини незадовільні! Що це означає?     

        Результати скринінгу слуху немовляти, виконаного у відділенні новонароджених, показують, що під час обстеження Ваша дитина не чула добре одним або двома вухами. Це може бути пов’язано з порушенням слуху, але найчастіше причиною є сторонній шум або амніотична рідина у вусі. Ці фактори можуть призвести до неправильних результатів обстеження. Це означає, що Вашій дитині необхідно повторити тест у першому триместрі життя, щоб виключити можливість порушення слуху, котре вимагає лікування.

       Пам’ятайте! Дуже важливо повторити скринінг або виконати попереднє діагностичне дослідження!

       Повторне обстеження може підтвердити або виключити проблеми зі слухом. Підтвердження означає, що будуть необхідні додаткові діагностичні дослідження в аудіологічному центрі. Виключення означає, що під час дослідження дитина чує добре. Необхідно пам’ятати, що разом з розвитком дитини формується її слухові вміння. З плином часу дуже важливо спостерігати за розвитком слухових реакцій та мови дитини в умовах щоденної гри. Корисним буде «Тест розвитку слухових реакцій та мови». Пам’ятайте, сумніви завжди вимагають пояснення. Поговоріть з сімейним лікарем, запитайте його, де можна провести обстеження слуху.

       Як підготувати дитину до повторного діагностичного дослідження?

       Для досягнення найкращих результатів під час обстеження дитині необхідно спати. Постарайтеся також забезпечити дитину сухим підгузником, запасним костюмчиком та напоями. В таких умовах неодмінно вдасться виконати обстеження вдало.

       Як виконується повторний скринінг або попереднє діагностичне дослідження?

       Повторне обстеження виконується за допомогою виконання отоакустичної емісії (ОАЕ) і слухових викликаних потенціалів стовбура мозку (ABR/КСВП). Проводиться після огляду отоларинголога, виконання обстеження стану середнього вуха (імпедансна аудіометрія, триває близько 5 хвилин, повністю безпечне для дитини). 

       Як часто виникає порушення слуху у новонароджених?

       Серйозні розлади слуху бувають у близько 2-4 з 1000 новонароджених. У 30% дітей з приглухуватістю не вдається знайти причин пошкодження слуху при медичному огляді. Такі діти не знаходяться в групі ризику, вони соматично здорові, в сім’ї немає випадків приглухуватості, батьки не перебувають у родинних стосунках. Причиною приглухуватості дитини, що з’являється в сім’ї вперше, може бути генна мутація. Іноді приглухуватість може з’явитися або проявитися протягом перших років життя. Деякі діти можуть пізніше втратити слух через перенесені інфекційні захворювання, запалення мозкових оболонок, травми голови тощо. Кожна п’ята дитина в шкільному віці має різні порушення слуху. Більшість з них виникає в результаті запальних процесів і їх можна ефективно лікувати при ранній діагностиці.

       Ми знаємо результат попереднього діагностичного дослідження. Що далі?

       Якщо ми отримаємо негативний результат, підтверджений консультацією лікаря, необхідно виконати інші діагностичні аудіологічні дослідження. В результаті можна дізнатися, що у дитини ексудативні зміни середньому вусі, що вимагають фармакологічного лікування, шунтування бабанної перетинки або діагнозована стійка приглухуватість, що потребує багатопрофільної реабілітації, слухопротезування або виконання інших складних оперативних втручань.

       Пам’ятайте! Втрата слуху в цей період життя дитини може бути непомітною.

       Перші місяці життя дитини це, так званий «золотий період розвитку мови», надзвичайно важливий для розвитку майбутніх умінь спілкуватися з оточуючими людьми за допомогою мови. Дитина з втратою слуху не сприймає правильно звуки оточуючих людей і тому її вміння засвоєння мови значно обмежене і часто неможливе. Сучасні дослідження показали, що мозок дитини формується під впливом слухових стимулів оточення, включаючи мову. У погано чуючої дитини інформація з слухової системи досягає мозку в обмеженому об’ємі. Це може стати причиною зниження або невідворотної втрати слухових здібностей дитини. Чим пізніше виявлені порушення слуху і починається лікувальний процес, тим менше шансів, що дитина навчиться говорити, тому так важливо вчасно виконувати призначені обстеження. Оптимальний час, щоб закінчити діагностику та вибрати правильний спосіб лікування приглухуватості – це перше півріччя життя дитини. Шанси  дитини мінімізувати втрату слуху втрачаються з віком, так як зменшується пластичність мозку та знижується ефективність реабілітації слуху та мовлення.